Select Page

“Heb jij het mobiele nummer van iemand bij Emerce?”

“Staat het niet in De Perslijst?”

“Nee. En ik kon het in mijn mail ook nergens vinden.”

“Hmm. Dan maar een mailtje sturen hè?”

Anno 2022 hoeven we het niet meer te hebben over de impact van ‘het internet’. Het Internet of Things is inmiddels wel bekend. En toch zijn we, ondanks al die ongekende mogelijkheden, in bepaalde dingen nog vrij ouderwets. Neem bijvoorbeeld de manier waarop we een persrelatie opbouwen. Voor communicatieprofessionals is dat cruciaal: een goede relatie maakt of breekt wat jij het merk dat je vertegenwoordigt, te bieden hebt.

Als je al langere tijd in het vak zit beschik je vast over een aardige rolodex. Maar ook dan geldt dat journalisten met pensioen gaan en worden vervangen door nieuw talent. Waar begin je als je daar een link mee wil leggen? Negen van de tien keer volgt het gesprek bovenaan deze blog. En indien we geen telefoonnummer kunnen vinden, zijn we dan inderdaad al snel geneigd om een e-mail te sturen.

persrelatie linkedin

In de tijd van de inbelverbinding was dit fris en vooruitstrevend, maar tegenwoordig is mailen een vrij ingeburgerd communicatiemiddel. Om op te vallen tussen de honderden mails die een journalist ontvangt, is het belangrijk dat je de nieuwsgierigheid wekt en opvalt. Een nieuwer communicatiemiddel inzetten is een grote stap in de goede richting. Vang de aandacht van de journalist via een sociaal kanaal. Die aanpak is namelijk veel persoonlijker. En een persoonlijk verhaal doet het altijd beter dan een generiek mailtje.

Weet je niet waar te beginnen? Met de volgende vier stappen zet je een uitstekende stap in de goede richting:

Uitstraling

Zie je pagina als een branding story. Oftewel, in Jip en Janneke-taal: hoe vindbaar ben je? Wat wil je uitstralen? In ieder geval authenticiteit. Wees daarom toegankelijk en help anderen. Een voorbeeld hiervan is het delen van een contact indien een van je relaties op zoek is naar een extra een nieuwe collega. Daarmee kom je sympathiek over en staat de journalist er vanzelfsprekend meer voor open om een relatie met je aan te gaan.

Vinden

Bedenk van tevoren waar je de journalist in kwestie zou kunnen vinden. Over welke sector schrijft hij of zij? Zijn daar groepen van te vinden op LinkedIn? Grote kans dat hij of zij zich daar heeft aangemeld en misschien zelfs wel al discussies is aangegaan met andere leden. Zo vind jij direct een haakje om op in te kunnen spelen wanneer je contact probeert te leggen.

connectie maken met pers

Connectie maken

Hier zit meer achter dan simpelweg een uitnodiging versturen. Denk aan jouw eigen profilering: een journalist is natuurlijk benieuwd welke waarde jij kunt toevoegen aan de stukken die hij of zij schrijft. Als je gaat bloggen over bepaalde onderwerpen, ziet een journalist direct in welke hoek jij bent gespecialiseerd en dan kan hij of zij direct zien of je een welkome aanvulling bent voor zijn of haar netwerk. Om diversiteit op je pagina te laten zien, is het belangrijk dat je afwisselt tussen de ‘klassieke’ blogs en het visualiseren van informatie. Enkele voorbeelden hiervan zijn infographics en vlogs.

Relatie verdiepen

Aan een communicatieprofessional hoeven we niet uit te leggen hoe belangrijk een goede relatie is, maar zorg er daarbij wel voor dat je de relatie actief blijft onderhouden. Denk aan waardevolle content, of simpelweg zo nu en dan een belletje om te vragen hoe het gaat. Zorg ervoor dat je op een dergelijke manier steeds top of mind bent bij een journalist, je moet immers altijd bereikbaar en benaderbaar zijn.